1. Cukier osłabia odporność oraz zwiększa ryzyko infekcji, zwłaszcza u dzieci.

  2. Dzieci, które miały wprowadzony zbyt szybko i w dużych ilościach cukier lub słodkie przekąski na etapie rozszerzania diety, gorzej tolerują zdrowe smaki i niechętnie spożywają warzywa. Preferują potrawy mocniej przyprawione przez co spożywają więcej soli i przypraw typu vegeta, maggi, kucharek, co może niekorzystnie wpływać na pracę nerek i przyczyniać się m.in., do rozwoju nadciśnienia tętniczego.

  3. Nadmiar cukru w diecie dzieci i dorosłych powoduje wzrost masy ciała i prowadzi do rozwoju otyłości, insulinooporności, cukrzycy, chorób serca i innych groźnych dla życia i zdrowia powikłań.

  4. Cukier stanowi pożywkę dla pasożytów i grzybów, które namnażając się w przewodzie pokarmowym powodują dysbiozę jelit i kandydozę, co prowadzi do wielu nieprawidłowości w zaatakowanym organizmie.

  5. Osoby spożywające duże ilości cukru częściej chorują na próchnicę oraz inne choroby jamy ustnej i zębów, łącznie z ich utratą.

  6. Fruktoza jako substancja słodząca (cukier dodany) może powodować nieprawidłowości w panelu lipidowym, stłuszczenie wątroby oraz sprzyjać rozwojowi otyłości, insulinooporności, cukrzycy, miażdżycy.

  7. Produkty cukrowe dostarczają nie tylko cukru, ale też dużych ilości, niepożądanych
    w diecie, tłuszczów nasyconych i tłuszczów trans, a to predysponuje do rozwoju chorób neurodegeneracyjnych (Alzheimera, Parkinsona, zaburzeń poznawczych i in.)

  8. Spożywanie słodyczy od najmłodszych lat kształtuje i utrwala nieprawidłowe nawyki żywieniowe na całe lata, co może prowadzić do wielu chorób i nieprawidłowości, nawet do przedwczesnego zgonu.

  9. Produkty bogate w cukry dodane przyczyniają się do niedoborów witamin (A, E, C, B6, B12, kwasu foliowego) i składników mineralnych (wapń, magnez, żelazo, cynk)
    w diecie. Niedobory składników mineralnych oraz różnych witamin z grupy B
    i dodatkowo duże ilości różnego rodzaju barwników i konserwantów dostarczanych wraz ze słodyczami odpowiadają za problemy z koncentracją, zapamiętywaniem, impulsywnością i nadpobudliwością psychoruchową u dzieci i młodzieży.

  10. Cukier podwyższa poziom glukozy i insuliny we krwi, co objawia się sennością, zmęczeniem i bólem głowy (migreną).