Okazuje się, że niestety tak! Osoby metabolicznie otyłe (MONW – Metabolically Obese Normal Weight) lub nieotyłe osoby z zespołem metabolicznym (insulinoopornością, hiperinsulinemią, hipertriglicerydemią i podwyższonym ciśnieniem tętniczym krwi) mają prawidłową masą ciała lub nieznaczną nadwagą (BMI< 27 kg/m2), ale jednocześnie zwiększone predyspozycja do odkładanie tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha oraz wokół narządów wewnętrznych. Może to powodować powstanie przewlekłego stanu zapalnego i prowadzić do rozwoju licznych komplikacji zdrowotnych. Ponadto u osób metabolicznie otyłych obserwuje się zmniejszony udział tkanki mięśniowej w organizmie.

Jakie czynniki mają wpływ na rozwój otyłości metabolicznej?

Przede wszystkim są to błędy żywieniowe i w stylu życia:

  • dieta obfita w węglowodany proste, łatwo przyswajalne, ubogie w błonnik,
  • niska lub brak aktywności fizycznej,
  • dodatkowo: niska masa urodzeniowa (<2,5 kg),
  • niska masa ciała w 1 roku życia,
  • uwarunkowania genetyczne głównie związane z genami odpowiadającymi za rozwój insulinooporności.