Magnez odgrywa istotną rolę w naszym organizmie.

Jest niezbędny m.in. dla:

  • Procesów metabolicznych
  • Budowy kości i zębów
  • Zapewnienia integralności błon mitochondrialnych
  • Prawidłowej pracy serca i mózgu
  • Gospodarki insulinowo-glukozowej
  • Aktywacji wielu enzymów
  • Funkcjonowania układu odpornościowego

Niedobory magnezu powodują:

  • Ciągłe zmęczenie, brak energii
  • Rozdrażnienie, problemy z koncentracją i skupieniem
  • Problemy ze snem
  • Drętwienie, drżenie np. powiek
  • Zaburzenia pracy serca
  • Tężyczkę
  • Większe ryzyko rozwoju chorób, np. Hashimoto

Jak wynika z badań, w Polsce obserwujemy powszechny niedobór tego pierwiastka.

Czy można dokładnie zbadać poziom magnezu?

Badanie poziomu magnezu w surowicy krwi nie jest miarodajne i nie odzwierciedla jego poziomu komórkowego. Oznacza to, że nawet przy głębokich niedoborach tego składnika, poziom we krwi może być nadal prawidłowy. Jeśli występują objawy niedoboru, warto rozważyć suplementację i obserwować swój organizm. Alternatywą dla zwykłego badania może być oznaczenie stężenia magnezu w erytrocytach.

Jakie produkty są źródłem magnezu?

Produkty pełnoziarniste (pieczywo pełnoziarniste, kasza gryczana, ryż brązowy), warzywa liściaste, kiełki, rośliny strączkowe, orzechy (laskowe, włoskie), migdały, pestki dyni, kakao, banany, wysoko zmineralizowana woda

Jaką formę magnezu suplementować?

Za najłatwiej przyswajalne formy magnezu uważa się formy organiczne, czyli cytrynian, mleczan, glukonian i asparaginian. Unikaj tlenku magnezu.

Suplementuj 200-400 mg jonów magnezu na dzień w czasie posiłku popijając ciepłą wodą (nie herbatą czy kawą).